Bilgi Notu: Güçlü Lira'nın Tahminlerimize Etkisi (Yapı Kredi Yatırım)

Lira'nın seviyesi her zaman ve bir çok açıdan önemlidir. TL'nin işlem gördüğü seviye ve istikrarı, Türk hisse senetlerinin hem finansallarını hem de hisse performanslarını en çok etkileyen faktörlerden biri olmuştur. Finansallar üzerindeki etki, şirketlerin döviz cinsinden gelir/gider kırılımına ve finansman tercihlerine bağlı olarak değişkenlik göstermektedir. Hisse performansları ise, hisse bazında TL pozisyonlara göre değişkenlik gösterse de, bir bütün olarak bakıldığında, güçlü TL, neredeyse her zaman endeksi canlandırıcı bir faktör olmuştur. Özellikle, yerli yatırımcı sayısının arttığı bugünlerde, nispeten istikrarlı TL ortamı, hisse senetlerini daha yüksek getiri arayışında öne çıkarabilecektir.

Dolar karşısında %10 daha güçlü USD varsayarsak ne olurdu? Lira'nın, Dolar karşısındaki yüksek değer kaybı Kasım 2020 başında kuru 8,50 seviyelerine getirmiştir. O günden bugüne TL'nin %17 değer kazancı sonrası kur 7,0'li seviyelere yaklaşmaktadır. Güncel seviyeler, bizim 2021 başında başında yıllık tahminlerimizi oluştururken varsaydığımız yıl sonu değerlerin %15 altındadır. (bkz. 2021 Hisse Strateji Raporumuz). Öte yandan, TL'deki bu seyir, ilk öngörülerimizden bir miktar iyi olsa da şimdilik çok uzak değildir. Dolayısıyla, mevcut varsayımımızı ve tahminlerimizi yenilemek için erken olduğu düşüncesindeyiz. Bununla birlikte, güçlü TL'nin tahminlerimiz üzerindeki potansiyel etkisini yakından takip ediyor ve senaryo analizlerimize konu ediyoruz. Bu Bilgi Notumuzda, eğer 2021 yıl sonu ve ortalama kur tahminlerimiz %10 daha güçlü bir Lira'yı işaret etse, diğer tüm şartlar aynı kalmak kaydıyla, şirket bazında tahminlerimiz ne kadar değişirdi analimize yer veriyoruz. Buna göre, incelememiz altındaki şirketler arasında, net karı güçlü TL'den en çok faydalananlar ALARK, AYGAZ, KRDMD, MGROS ve TUPRS gözükürken, olumsuz etkilenen ana isimler'dir ASELS, ENKAI, OTKAR, THYAO ve PETKM. Bankalar açısından, güçlü TL hem net faiz gelirleri hem de aktif kalitesi açısından olumludur. AKBNK, ISCTR ve GARAN'ın net faiz gelirleri sayesinde diğerlerine göre bir miktar daha olumlu etkilenmelerini bekliyoruz. TSKB'nin ise yaklaşık %90 yabancı para ağırlıklı bilançosu nedeniyle marjlar açısından sınırlı olumsuz etkilenecektir çünkü aktif kalitesinde iyileşme zararı kısmen telafi edecektir.

Etki çok taraflı ve vadeye bağlı. Lira'nın değer kazancı yanında istikrarı da finansallar ve hisse performansları açısından önemlidir. Şöyle ki, kurdaki değerlenmenin operasyonel sonuçlara etkisi çoğu zaman anlık olmamakta ve şirketlerin gelir/gider kırılımlarını kur bazında değiştirmesi zaman alabilmektedir. Öte yandan, bilanço tarafında taşınan uzun veya kısa finansal pozisyonların, dönem karlılığına etkisi, tahakkuk esasının gereği dönem sonu değerlemeleri nedeniyle daha kısa sürede gözlemlenmektedir. Dolayısıyla, şirketlerin temel değerleri açısından, kur değişimlerinin etkisi değerlendirilirken, kısa vadeli düşünülmemesi gerektiği görüşünde olduğumuzu ve şirketlerin ne kadar katma değerli mal ve hizmet ürettiği, ait oldukları sektörlerde ne kadar fiyat belirleyici konumdaki oldukları, sundukları ürünlerin ithal ikamesinin düzeyi gibi bir çok faktörün bir arada değerlendirilmesi gerektiğini hatırlatmakta fayda görüyoruz.


Yapı Kredi Yatırım Menkul Değerler A.Ş.
www.ykyatirim.com.tr

***
                 Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.